Sa calatorim spre Colosul din Rhodos si sa ne ghidam dupa Farul din Alexandria

Acum mai bine de 2300 de ani oraşul Rhodos, o cetate infloritoare din Grecia, a fost atacat de catre armata lui Demetrios care era formata din peste 40.000 de oameni si 200 de nave de lupta. Cei care au aparat cetatea au dat dovada de eroism si au impiedicat asedierea acesteia. Din cauza esecului, comandantul mercenarilor a dat ordin sa fie construita o masina de lupta care sa catapulteze pietre cu o greutate foarte mare (aproximativ 50 de kilograme). “Nimicitoarea orasului” trebuia impinsa de 1.400 de oameni, iar altii trebuiau sa stea in varful acesteia pentru a arunca somoiage aprinse si pentru a putea catapulta pietrele.

Vazand ca cetatea este asediata, localnicii au inceput sa se roage zeului Helios (zeul soarelui), promitandu-i acestuia ca in cazul in care batalia va fi castigate de ei, vor construi o o statuie imensa dedicate zeitati.
Astfel victoria a revenit Rohodienilor, iar statuia a fost construita de catre Chares din Lindos. Acesta a inceput cu picioarele, iar mai apui a adaugat metale din masinariile de razboi parasite de Demetrios. Istoricii vremi spuneau ca statuia a costat echivalentul a sapte tone de aur.
Statuia a fost terminate complet in anul 282 i.Hr. Dupa 12 ani aceasta avan 30 de metri inaltime, era facuta din bronz, iar soclul era facut din marmura alba. Colosul din Rhodos a fost util pentru locuitorii cetatii deoarece acesta avea rolul unui far fiind amplasat in portul orasului. Foarte interesant era faptul ca barcile care intrau in port treceau pe sub colos deoarece picioarele acestuia se aflau pe doua socluri diferite despartite de apa. Colosul a fost distrus in anul 226 i.Hr. de catre un seism, piesele intregi care au ramas fiind piciorele pana la genunchi. Egiptenii au vrut sa restaureze gigantica statuie insa grecilor le-a fost interzis acest lucru printr-un oracol. Asadar Colosul din Rhodos reprezinta una dintre Cele 7 Minuni ale Lumii Antice si se crede ca a fost o sursa de inspiratie pentru sculptorul francez Auguste Bartholdi, cel care a construit Statuia Libertatii din New York.

Farul din Alexandria a fost construit in Egipt si reprezinta una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Farul avea ca rol ghidarea vaselor maritime deoarece apele Egiptului reprezentau un real pericol la acea perioada. Este singurul edificiu de acest gen care a rezistat 1500 de ani. Lucrarea a fost inceputa in anul 290 i.Hr. si s-a finalizat in 280 i.Hr. Acesta era situat pe insula Pharos, in imediata apropiere a Alexandriei si era legat de uscat printr-un dig. Regele Ptolemaios a inceput construirea acestuia, iar fiul sau a continuat-o dupa decesul acestuia. Constructia avea trei etaje. In partea de jos se gaseau 300 de camere care erau ocupate de personalul care se ocupa de ingrijirea farului. In varful farului era statuia lui Poseidon (zeul marilor). In camera din varful farului se afla focul, care era inconjurat de oglinzi de bronz care reflectatul lumina pana la 50 de kilometrii distanta. Farul a fost distrus de doua mari cutremure (1303 si 1323 d.Hr.).

Orasul Alexandria a ramas fortificat, iar ramasitele faimosului far pot fi vazute sub apele linistite ale marii, langa actualul Fort Qait Bey. Farul din Alexandria serveste si astazi drept model farurilor din intrega lume, si iata cum egiptenii au lasat mostenire lumii intregi inca o inventive fabuloasa. Astfel de constructii s-au realizat in intreaga lume de-a lungul istoriei insa Farul din Alexandria va dainuii peste veacuri drept un model al ingeniozitatii egiptene.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>