Sa bem un ceai in Gradinile suspendate ale Semiramidei

Gradinile suspendate ale Semiramidei au fost construite intre secolele VII-VI i.Hr. de catre Regele Nabucodonosor pentru a alina tristetea sotiei sale, Amitys. Gradinile au fost construite in timp ce regale era plecat, iar regina s-a implicat foarte mult deoarece vroia ca Babilonul sa arate mult mai bine. Se pare ca gradinile se intindeau pe o suprafata de aproximativ 15 mii de metri patrati, erau dispuse pe patru nivele, iar inaltimea totala era de 77 de metri. Fiecare nivel era acoperit cu placi dintr-o piatra speciala peste care se turna smoala, acoperita mai apoi de mortar si ipsos.

Inauntrul nivelelor era sapat un strat de pamant generos pentru a oferii florilor si copacilor condiţiile necesare pentru a creste si pentru a infrumuseta Babilonul. Acestea au constituit o minune a lumii Babilonului Antic, insa din nefericire nu s-au pastrat pana astazi. Se spune ca aceste gradini au reprezentat una dintre cele mai mari grdini botanice din toate timpurile avand o varietate mare de specii cu un colorit fabulos. Irigarea era facuta de catre apele Eufratului printr-un sistem foarte ingenios de canale. Se spune ca apele Eufratului ajungeau pana la etajul superior, iar de acolo prin intermediul unor cascade de o frumusete fabuloasa apa ajungea si la terasele inferioare. Cei care vedeau gradinile se bucurau de un fabulos spectacol de culori si simteau armonie sufleteasca, aceasta fiind data de intreaga vegetatie. Clima si apa au facut ca aceste gradini sa fie un adevarat simbol al Babilonului, iar frumusetea acestora a ramas intiparita in istorie. Numele gradinilor vine de la numele reginei Asiriei. Samiramida a murit cu mult timp inaintea construirii gradinilor, istoricii vremi spuneau ca ea ar fi avut idea initiala pentru proiectarea unor astfel de gradini.

Legenda spune ca Semiramida era o femeie foarte frumoasa, care l-a fermecat pe regale Asirie si i-a cerut sa conduca tara timp de trei zile ca simbol al dragostei ce i-o purta. Aceasta a dat ordin ca regale sa fie omarat, ordin care a fost dus la capat si astfel ea a urcat pe tron. A condus razboie impotriva vecinilor sai si se spune ca atunci cand ea a murit, s-a prefacut intr-o porumbita. Dupa moarte regelui Nabucodonsor gradinile a fost distruse de catre apele Eufratului. Doar datorita scrierilor istorice gasite in Grecia si a cercetarilor arheologice a fost posibila cunoasterea istoriei acestor gradini. In locul Babilonului este acum un desert lipsit de vegetatie care aduce mai multa tristete gandindu-ne la prospetimea si splendoarea ce a existat acolo in trecut. Templul Artemisei din Efes reprezinta una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice a fost construit de catre Greci, in Turcia ca un omagiu adus Artemisei. Aceasta era zeita vanatorii, virginitatii si a fertilitatii, una dintre cele mai venerate divinitati ale Greciei Antice. Artemis era fica lui Zeus si sora lui Apollo. Templul a fost construit in secolul VI i.Hr. si a reprezentat mandria grecilor antici. A fost recunoscut drept cel mai frumos edificiu inaltat vreodata de oameni. Soarta acestui simbol grecesc a fost una foarte tragica. Templul a fost incendiat in anul 356 i.Hr. de catre un tanar din Efes care a vrut sa ramana in istorie pentru aceasta fapta, lucru care s-a intamplat. Mai tarziu grecii au decis sa reconstruiasca templul de data aceasta intr-o zona mlastinoasa pentru a nu fi distrus de cutremure, lucru care a fost confirmat mai apoi de istoricii tuturor timpurilor. Noul temple avea 127 de coloane din marmura alba bogat ornamentate cu relief si erau inalte de 18 metri. Un general macedonean afirma la acea vreme ca templul este una dintre minunile lumii si ca acesta va trebui sa fie trainic si sa supravietuiasca secolelor. Platon a spus ca: “Am vazut zidurile sin Babilon, am vazut gradinile din Semiramis, am vazut statuia lui Zeus sin Olimp, colosul din Rhodos, piramidele. Dar cand am vazut templul din Efes celelalte minuni au disparut ca in ceata”. Templul era folosit pe post de locas de cult si centru de afaceri. In prezent din faimosul temple au ramas doar cateva blocuri de piatra care aduc aminte de viata populatiei de pe coastele Asiei Mici.

Statuia lui Zeus din Olympia este de asemenea una dintre Cele 7 Minuni ale lumii Antice. Orasul Olympia este recunoscut pentru jocurile olimpice care se desfasurau acolo, acestea fin dedicate lui Zeus (divinitatea suprema). Intreaga lume le este reunoscatoare grecilor pentru ca au oferit intregii lumi intrecerea olimpica, traditie care se desfasoara si in prezent din patru in patru ani. Dupa spusele oamenilor din acea perioada, statuia avea inaltimea de 12 metri, iar tehnica folosita la construirea acesteia era cea criselefantina. Trupul lui Zeus era facut din lemn, iar portiunea care repr pielea era facuta din placi de fildes. In mana dreapta a lui Zeus era zeita Nike, zeita victoriei, iar in mana stanga sceptrul cu un vultur de aur in varf. Templul a fost distrus, dar arheologii contemporani l-au gasit, si au recuperate chiar si cateva fragmente din soclul statuii.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>