Paradisul pe pamant – manastirea Cocos

manastirea-cocos

Manastirea Cocos se afla la 6 kilometri distanta de comuna Niculitel si la aproximativ 35 de kilometri vest de orasul Tulcea. Manastirea este condusa de o obste de calugari, avand drept hramuri Pogorarea Sfantului Duh (biserica mare) si Sfantul Ierarh Nicolae (paraclisul). Manastirea este asezata intr-un loc retras, la poalele unui deal invaluit in mireasma padurilor de tei.

Odata, demult, de pe acest deal s-a auzit intr-o noapte cantecul unui cocos salbatic insotit de o bataie de toaca. Calugarii spun ca acest cantec se mai aude si astazi, uneori. Prima atestare documentara a unui asezamant religios in acest loc este din anul 1679, cand aflam despre existenta unui schit de sihastri, pradat de invaziile vremii. Manastirea Cocos exista din 1833, ctitori fiind calugarii Visarion, Gherontie si Isaia dinmanastirea Neamt, care au trecut pe la Muntele Athos, inainte de a se opri aici. Ei au venit pana la Isaccea, unde s-au si asezat. Acestia au cumparat o bucata de pamant si au construit o mica biserica din nuiele lipite cu pamant, fara turle si fara clopote, respectand legile musulmane de atunci. Aceasta biserica, cu reparatii facute in timp, a dainuit pana in 1910 cand a fost demolata. Pe locul fostului Altar a fost asezata o troita pentru aducere-aminte. Pentru ca era nevoie de un locas mai mare si mai trainic, parintele Visarion, devenit arhimandrit si staret al manastirii, construieste in 1853 o noua biserica din piatra si caramida, cu cheltuiala unui mocan ardelean instarit care, calugarindu-se, a donat manastirii intregul sau avut. Prima biserica a avut hramul “Sfanta Treime”. Dupa razboiul de independenta s-au construit si cele 3 turle ale bisericii. Din 1862 pana in 1884 urmeaza ca staret Daniel, in timpul staretiei se ridica clopotnita masiva si monumentala inalta de 30 m, existenta si astazi. In jurul clopotelor sunt 6 firide. Tot Daniel a construit cladirea chiliilor dinspre vest din fata bisericii, in stil oriental, un pridvor si cerdac pe ambele parti, acoperite cu olane.

Manastirea Cocos mi s-a parut un loc incredibil de frumos. Pe langa faptul ca este inconjurat de munti, de verdeata, de un peisaj absolut fantastic, bunatatea si seninatatea cu care esti intampinat iti alunga pur si simplu orice grija din suflet. Iar daca prin absurd tot mai ai cateva nelamuriri, atunci cu siguranta o zi la cazare la manastire iti va linisti pana si cele mai adanci temeri. O noapte de cazare este numai 10 lei iar daca te intampli prin zona fara nici un ban nu te va lasa nimeni pe drumuri numai asa pentru ca nu ai cu ce. Cel putin noi asa am patit, am inoptat gratis, pentru ca chiar nu mai aveam nici un banut in buzunar si am facut si un dus cald, am mancat o mancarica buna si am stat de povesti cu oamenii, fata de care, ne-am facut promisiunea ca ne vom revansa cat de curand cu ce putem. Manastirea este un loc incredibil, lasand la o parte cultura religioasa sau toata sfintenia, este un loc in care merita orice om sa se afle mai ales pentru ca ofera pacea – macar pentru cateva clipe in care se afla acolo, fie si o noapte, fie si o saptamana.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>