Orasele timpurilor stravechi care au marcat istoria

Cartagina era o colonie feniciana infloritoare cu o populatie de peste 700.000 de oameni care a reusit sa reuneasca in jurul ei celelalte colonii feniciene din Spania si Africa de Nord. Orasul Cartagina constituie una dintre Minunile Lumii Stravechi, era situate in partea de Nord a Africii, in suburbiile capitalei Tunis. Orasul a devenit celebru datorita istoriei sale tulburatoare, din cauza cresterilor si descresterilor de care acesta a avut parte. Orasul ocupa o peninsula si avea iesire la mare din partea Nordica, dar si din cea sudica. Din cauza acestui fapt Cartagina detinea monopolul comertului maritime, iar vasele care trebuiau sa ajunga in partea de sud a Italiei, si in partea insulara (Sicilia si Sardinia) trebuiau sa treaca mai intai prin Cartagina. Erau construite doua porturi: unul dintre acestea avea importanta militara si putea adaposti peste 220 de corabii, celalalt avand importanta militara.

Masivul muntos Djebel Zaghuoan alimenta orasul cu apa proaspata dintr-un apeduct lung de 132 de km, care a fost construit intre anii 120-131 d.Hr. Orasul era inconjurat de ziduri lungi de 37 de kilometric, iar inaltimea maxima a acestora ajungea in unele locuri la 12 metri. Monopolul asupra comertului maritime a fost detinut de catre cartagineni deoarece Cartagina a creat o retea maritime fabuloasa, vasta, proiectul acesteia fiind inceput chiar de catre fenicieni. Acest monopol era incurajat de flota si de armata de mercenari. Negustorii din Cartagina au dorit in permanenta sa descopera locuri noi pe care sa le arondeze comertului lor maritime.

Cartagina a avut de suferit din cauza acestui monopol al comertului maritime. Roma care era si ea o putere a comertului maritime s-a simtit amenintata de acestia. Comertul maritime a avut o importanta majora in economia Romei de la acea perioada. Astfel senatul roman a votat pentru inceperea razboiului. Cartagina a fost ocupata intr-un lung sir de razboaie punice care a durat trei ani, iar populatia acesteia a fost redusa de la 500.000 de locuitori pana la 50.000. Orasul devine ulterior provincie a Imperiului Roman.
Constantinopolul (initial Bizant) a fost ales de catre Imparatul Constantin cel Mare ca si capital a Imperiului Roman in anul 330 d.Hr. Acesta reprezinta una dintre Minunile Lumii Stravechi si a fost extins in a doua jumatate a secolului al V-lea. Imparatul Constantin a initiat un plan fabulos de reconstructive a orasului: a fost reconstruit hipodromul, au fost inaltate palate noi, ziduri si Mareata catedrala a Apostolilor. Populatia crestea considerabil, iar orasul era infrumusetat cu opera de arta aduse din toate colturile Imperiului. Populatia asiatica si europeana a inceput imigrarea catre Constatinopol, auzind de noile conditii de trai si de marea modernizare a acestui mare centru. Orasul era asezat pe o peninsula delimitate de Marea Marmara si golful Cornului de Aur. Orasul era protejat de ziduri inalte care il inconjurau si un sistem de fortificatii format din ziduri cu tunuri, dar si un sistem de fortificatii prevazut cu porti si pasaje tainice. Turcii de-a lungul unei perioade de timp si-au propus cucerirea Constantinopolului, primul sultan care a avut acest vis a fost Mehmed al II-lea.

Primul val de atacatori a fost format din trupe de asabi (trupe auxiliare care luptau fara sabie), care erau slab echipati si pregatiti. Acestia au fost folositi doar pentru a ucide un numar cat mai mare de aparatori, dar si pentru a induce in eroare oastea adversa. In data de 29 mai 1453 Constantinopolul a cedat, soarta lui Constantin a ramas necunoscuta pana in prezent.

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>