Budapesta, orasul luminilor si al iubirii

In ultimul an am vazut 10 orase din 5 tari, insa niciunul nu m-a impresionat asa cum s-a intamplat cu Budapesta. Inainte sa il vizitez, recunosc cu nu m-am documentat deloc si mai recunosc ca mai mult decat ca gulasul este o mancare tipic ungureasca nu stiam. Nu m-a atras niciodata cultura asta, sau limba, pe care nici macar nu o recunosteam, atat de necunoscuta imi era, desi, culmea, ma intersectasem in viata mea cu mai multi unguri din Transilvania, care mi s-au parut niste persoane deosebite, dar pe care nu avusesem niciodata curiozitatea sa le intreb ceva de cultura lor sau de Ungaria cea mult iubita a lor.

Cand am ajuns in Budapesta era seara si ma gandeam ca va trebui sa astept pana a doua zi sa imi dau seama de ceva. Insa, aveam sa aflu mai tarziu, Budapesta, din punctul meu de vedere, este mult mai spectaculoasa seara decat ziua, desi are farmecul ei in orice moment. Insa noaptea, orasul pare desprins din basme, este tot luminat si pare o atmosfera feerica. Ce sa mai zic de romantism, care respira prin toti porii orasului cu cladiri somptuoase si poduri impozante peste Dunarea ce desparte orasul in doua. Prima data m-am gandit ca impesia mea despre oras s-a conturat in termenii acestia de poveste si pentru ca l-am vizitat insotita de cel pe care il iubesc, insa tot cu cel pe care il iubesc am vizitat si celelalte orase de care va spuneam la inceput si totusi nu mi s-au parut atat de fermecatoare ca Budapesta. In plus, pe langa romantism, exista ceva foarte interesant in Budapesta, si anume ca cele doua parti ale orasului, Buda si Pesta par ca nu prea au legatura una cu alta, desi fac parte din acelasi oras.

De exemplu, Buda, care este partea de vest a orasului, in care se gaseste Palatul regal, este regiunea exclusivista a orasului, o regiune verde, mult mai bogata decat Pesta, daca te iei dupa casele luxoase pe care le vezi la tot pasul. Pe de alta parte, Pesta, adica partea de est a orasului, in care se afla Palatul Parlamentului, este regiunea efervescenta a orasului, in care spatiile verzi isi fac cu greu simtita prezenta, dar in care agitatia si stilul de viata caracteristice unei metropole compenseaza pentru cei care nu pot sta locului. In orice caz, eu nu as imparti orasul deloc, pentru ca o regiune fara alta ar insemna ca Budapesta nu mai exista, iar Budapesta este perfecta asa cum este.

Este orasul in care m-as muta oricand, daca limba nu ar fi atat de greu de invatat, si ramane orasul in care ma intorc cu drag de fiecare data si in care, tot de fiecare data, descopar alte si alte lucruri surprinzatoare.

 

FacebookGoogle+Twitter

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>